Sunday, October 19, 2014

TCS IT Wiz 2014 Kochi Prelims

Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2014 Kochi Prelims Questions.We have our sincere thanks and wishes to Kevin George ,  runner up of  TCS IT Wiz 2014 Kochi for providing us the questions.(Note: Kevin is my Partner :P)

1.Which organisation is built on the 'Hub and Spoke model' for the development of the Information Technology industry in Kerala ?
Ans:Infopark
2.This is a communication system that transfers data between components inside a computer, or between computers. What is it ? [hint:simple 3 letter answer]
Ans:bus
3.This company is one of the sponsers of FIFA 2014 worldcup. The name of the company is derived from  Latin word "Sonus", which means sound.Which company ?
Ans:Sony
4.Which website from Sunshine Press proudly says "We Open Governments" ?
Ans:Wikileaks
5.We all have heard about microSD cards. What does SD stands for ?
Ans:Secure Digital
6.Which online portal gets its name from Arabian Nights ? [hint:They were in news recently for making billions in US]
Ans:Alibaba.com
7.What is this ?
Ans:Android Garden(even Android will give you marks)
8.What is the unit of movement of computer mouse called ?
Ans:Mickey
9.Which business social networking site was created by Konstantin Guericke and Jean-Luc Vaillant ? [hint:these are the names of unpopular founders of the site]
Ans:LinkedIn
10.TCS sponsors which marathon in Netherlands ?
Ans:Amsterdam Marathon
11.Who replaced S.D Shibulal as the CEO of Infosys ?
Ans:Vishal Sikka
12.In which games does Jake,Tricky and Fresh tries to escape from Inspector Broodibus and his dog ?
Ans:Subway Surfers
13.Originally designed for the Macintosh computer, the initial release was called "Presenter", developed by Dennis Austin and Thomas Rudkin.How do we know it today ?
Ans:Microsoft Powerpoint
14.How do we better know Anderson Consulting ?
Ans:Accenture
15.What was founded by four Israeli partners: Talmon Marco, Igor Megzinik, Sani Maroli and Ofer Smocha, with Talmon Marco as its CEO.[hint:It helps to make free calls]
Ans:Viber
16.This book is about which of the founders of Microsoft ?
Ans:Paul Allen
17.Identify
Ans:OLX
18.He is Christopher Poole , which comic site did he create ?
Ans:4Chan
19.Which Multi-National Compnay did they found ?
 Ans:Cisco
20.Identify
Ans:Tencent


Monday, October 13, 2014

TCS IT Wiz 2014 Lucknow Prelims

Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2014 Lucknow Prelims Questions.We have our sincere thanks and wishes to Sanchit Bansal ,  winner of  TCS IT Wiz 2014 Lucknow for providing us the questions.

1.This is a global set of conferences owned by the private non-profit Sapling Foundation, under the slogan: "Ideas Worth Spreading" ?
Ans:TED
2.Identify this logo
Ans:Saavn
3.Identify this game
Ans:Plants vs Zombies
4.Who wrote this book ?
Ans:Ankit Fadia
5.We have heard about T9 predictive text technology . What does T9 stands for ?
Ans:Text on 9 keys
6.What is twitter's 6 second service ?
Ans:Vine
7.Which company's logo had a William Wordsworth's poem in it ?
Ans:Apple
8.He was the face of time man of year in 1997 , he believes in India and believes its the reason the Intel employees are mostly Indian .Who ?
Ans:Andy Grove
9.Which innovative company was acquired by Ibibo ?
Ans:Redbus.in
10.Who sponsers Singapore marathon ?
Ans:TCS
11.What function of phone is " Telephonobia " regarding ?
Ans:Fear of making or receiving phone calls
12.We steal secrets : the story of ______ by Alex Gibney is about which press organization ?
Ans:Wikileaks
13.Which is the greatest Fruit slicing game ?
Ans:Fruit Ninja
14.The year 2013 was the year of ______ " . _____ is the portmanteau of phone and tablet .
Ans:Phablet
15.Expand JPEG
Ans:Joint Phographic Experts Group
16.How do we better know Service Games ?
Ans:Sega
17.This web based firm from Lucknow is making exciting sites . Its name is from a person who loves or is enthusiastic about advanced technology.Which company ?
Ans:Technophile
18.This is a service from ?
Ans:Instagram
19.What did they found ?

Ans:Snapdeal
20.Whhat is the smallest element on a monitor called ?
Ans:Pixel

Sunday, September 21, 2014

TCS IT Wiz 2014 Nagpur Prelims

Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2014 Nagpur Prelims Questions.We have our sincere thanks and wishes to Dakshak Nagrale and  Kevu Kaivan (Winners of TCS Rural IT Quiz 2014 Nagpur) for providing us the questions.

1.The first online certification in E-governance in India which has been bought to you by which state?
Ans:Maharashtra
2.What term is the portmanteau of ‘Binary Digit’ was 1st used by Claude Shannon in his seminal 1948 paper “A Mathematical Theory of Communication”?
Ans:Bit
3.A company was finding some better name for itself from the phrase “Bringing Enjoyment and Quality To Life”. How do we know it as today?
Ans:BenQ
4.It was developed by Paul Buchheit at Google. The only app to cross a billion downloads on Google Play Store. What is been spoken of?
Ans:Gmail
5.It is an online service which is named after Pablo Picaso. Which is it ?
Ans:Picasa
6.Which audio manufacturer is headquartered in Culver City, California, U.S. The company was co-founded by rapper and hip hop producer Andre Young and Jimmy Iovine? [Hint : A Audio Manufacturer recently in news for something..]
Ans:Beats Audio
7.It is an e-commerce entity based in Seattle, Washington. It is named after a longest river . Which is it ?
Ans:Amazon
8.This company was named after the founder's pet dog.This company is famous for bringing dogs into press conference. Which is this famous company ?
Ans:Zynga
9.What in the world of technology was founded by Mr. Büyükkökten which is going  withdrew from internet on  Septerber 30th ?
Ans:Orkut
10.Which company was acquired by TCS in 2013. It is a French company
Ans:ALTI SA
11. In 1982, he co-founded Sun Microsystems.He served as the first chairman and CEO of Sun Microsystems from 1982 to 1984, when he left the company to become a venture capitalist.Who is this famous India ?
Ans:Vinod Khosla
12.She had contributed to Babbage’s Analytical Engine. Her notes on the engine include what is recognised as the first algorithm intended to be carried out by a machine. Because of this, she is often described as the world's first computer programmer. Who?
Ans:Ada Lovelace
13.Which brand was featured in the games in ZX spectrum ?
Ans:Adidas
14.Identify
Ans:Nintendo Wii
15.Bubbles, Chuck, Matilda, Terence, Slingshot will find it’s way in some game. Which game?
Ans:Angry Birds
16.Identify her
Ans:Sheryl Sandberg
17.What is this? [Hint : It was created by Dong Nuegen and was removed from Play Store]
Ans:Flappy Bird
18.Identify him
Ans:Tim Berners Lee
19.Identify the logo
Ans:Viber
20.This is Android Garden. Which company’s headquarter has this garden?
Ans:Google (Googleplex)

Note : Some questions maybe wrongly framed , suggest edits



Sunday, September 14, 2014

TCS IT Wiz 2014 Bhubaneswar Prelims

Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2014 Bhubaneswar Prelims Questions.We have our sincere thanks and wishes to Tirtha Tilak Pani , 2nd Runner up of  TCS IT Wiz 2014 Bhubaneswar for providing us the questions.

1.He is an advisor to the prime minister. He heads the national innovation council,2014.He spear headed the telecom revolution in India.You find STD booths everywhere due to him. Who is he ?
Ans:Sam Pitroda
2.It was originally named OAK and was created  by  James Gosling. But ,due to some copyright issues it’s name was changed to what we know it as today.[hint :It was known as project Green]
Ans:Java
3.It is a programming language created by Dennis Ritchie. It is one of the most widely used languages by the TCS employees. Which is it ?
Ans:Programming language "C"
4.It is the largest e-commerce website in Asia-Pacific. It is believed to make about 50  crores of rupees daily. It is not the regular books and clothes shopping portal. Identify it.[Hint : It was introduced in the Union budget of 1999]
Ans:IRCTC
5.Which internet giant is headquartered at 1,hacker way, Menlo park,California? It is one of the major companies against hacktivism.
Ans:Facebook
6.Which optical head mounted display maker has tied up with Luxotica , Ray Ban and Oakely to produce it’s devices ? Identify the device or the company ?
Ans:Google for Google Glass
7.1024 Petabyte = 1 __________ ?
Ans:Exabyte
8.Who is the current CEO of Nokia ?
Ans:Rajeev Suri
9.Which is the most popular and highest selling  game console by Nintendo ? Ans:Nintendo Gameboy
10.Name the German IT giant which has developed HANA
Ans:SAP
11.Name  the  company that has subsidiaries like ALTI SA, CMC limited, Computational Research Laboratories ?
Ans:TCS
12.Which app developed by Killoo has a metro town kid running around in Subway stations in different cities throughout the world while trying to escape from a cop,thereby collecting coins and jetpacks ?
Ans:Subway Surfers
13.BIG BLUE : __________’S USE AND ABUSE OF POWER  is a book by Richard Thomas Delamater. Fill in the blank.[Hint: Identify Big Blue]
Ans:IBM
14.Which internet term was coined by Richrd Dawkins in the book ‘The Sefish Gene’?It is an activity, concept or catchphrase that spreads from person to person via internet activity
Ans:Meme
15.They are the founders of a very famous app which has become a sensation worldwide.   It is one of the default applications of android phones these days.Identify the app
Ans:Whatsapp (Brian Action & Jan Koum)
16.Identify the app
Ans:Pinterest
17.Identify the company associated or the service
Ans:Hotmail by Microsoft
18.Identify this which could have been a very popular social networking site.
Ans:Orkut
19.Identify this very famous game
Ans:Need For Speed


Sunday, August 31, 2014

TCS Rural IT Quiz Nagpur 2014 Prelims

Hi Friends here we are presenting the TCS Rural IT Quiz Nagpur 2014 Prelims Questions.We have our sincere thanks and wishes to Dakshak Nagrale , winner of TCS Rural IT Quiz Nagpur 2014  for providing us the questions.

1.Kindle : Amazon :: Pi :?
Ans:Infibeam
2.WeRead, Mime360, Champak.com, etc. are acquisitions by whom?
Ans:Flipkart
3.Identify this game
Ans:Bomb Gaza
4.Identify her and the company associated
Ans:Ursula Burns ,Xerox
5.Garret camp is associated to what ?
Ans:Uber ( Well , he is associated to Stumbleupon too)
6.Identify this mascot [hint:Little Rice]
Ans:Xiaomi
7.Windows+Lumia . What ?
Ans:Nokia
8.It was going to be named as "Lotatron","semi conductor diode:, "crystal diode", but it was named something else by John Pierce. What are we talking about?
Ans:Transistor
9.Expand ENIAC
Ans:Electronic Numerical Integrator And Computer
10.Which D2H provider broadcasts it’s signals using MPEG-2 and MPEG-4 digital compression technology, transmitting using INSAT 4A satellite at 83 degree east?
Ans:TataSky
11.Which Microsoft executive resigned recently ?
Ans:Steve Ballmer
12.Yahoo has partnered with which company to help Yahoo mail users to attach files easily and quickly?
Ans:Dropbox
13.Identify the advertiser
Ans:OLX
14.Which version of Android is this ?
Ans:Android Kitkat (4.4)
15.He is a technology innovator and entrepreneur, credited with creating the first camera phone solution sharing pictures instantly on public networks.Who is he ?
Ans:Philippe Kahn
16.Which programming language was called Project Green?
Ans:Java
17.Which internet giant now owns Oculus Rift ?
Ans:Facebook
18.Creator of this famous OS wanted to name it as “Freax”. What OS are we talking about?
Ans:Linux
19.“Connect with your friend” .On which site's homepage  you find this?
Ans:Twitter
20.Identify this logo
Ans:Snapchat

Saturday, August 30, 2014

TCS IT Wiz 2014 Coimbatore Prelims

1.The company was founded by Chinnakannan Sivasankaran in 1999.Mary Kom is the brand ambassador of this company. Which company it this?
Ans:Aircel
2. X  is a component that transparently stores data so that future requests for that data can be served faster . What is X ?
Ans:Cache
3.The name of the company is portmanteau of "Sky" and "Peer to Peer" . Which company ?
Ans:Skype
4.Fireworks , Shockwave  are all products from ?
Ans:Adobe
5.The term comes X comes from a word which means "darkened room" in Latin . Which term is X ?
Ans:Camera
6.It is known as Decision Engine , It powers Facebook . What is it ?
Ans:Bing
7."Think" is a inhouse employee magazine from which company ?
Ans:IBM
8.Natarajan Chandrasekharan is the CEO of which company ?
Ans:TCS
9.He was the TIME person of the year in 1999 and he now owns the Washington Post . Who are we talking about ?
Ans:Jeff Bezos
10.Bill&Dave chose the name  of the company by tossing a coin . Which company is this ?
Ans:HP
11.Who releases Viera range of gadgets ?
Ans:Panasonic
12.Elon Musk is the Chief Product Architect of which Electric Car Company ?
Ans:Tesla Motors
13.Which photo-sharing company was founded my Kevin Systrom & Mike Krieger ?
Ans:Instagram
14.About which company Adam Cohen wrote the book "Perfect Store" ?
Ans:eBay
15.Puss in Boots is the version of which game ?
Ans:Fruit Ninja
16.Identify this person
Ans:Peter Thiel(Former ceo of Paypal)
17.Identify this logo
Ans:Flipboard
18.Identify this service

Ans:Blogger

N.B : The questions maybe wrongly framed . Suggest Edits 

Saturday, August 23, 2014

TCS IT Wiz 2014 Kolkata Prelims

Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2014 Kolkata Prelims Questions.We have our sincere thanks and wishes to Kautuk Raj who stood 7th in the TCS IT Wiz 2014 Kolkata for providing us the questions.


Cutoff : 14

1.Which Indian music company owned by the RPG group was formerly known as the "Gramophone Company of India" ?
Ans:Saregama
2.Expand MAC as in MAC address. 
Ans:Media Access Control
3.What was developed after Internet financial services company X.com acquired Confinity in 2000 ?
Ans:Paypal

4.Which programming language was developed by Yukihiro Matsumoto? [Hint : let the girl answer]
Ans:Ruby
5.Douglas Englebart called the _______ as "The Bug" but this term was not widely adopted. [Hint : You see it on your computer screens]
Ans:Cursor
6.News.com redirects to which news site? (Options : CNN CNET BBC) 
Ans:CNET
7.Which font's name means a weapon used by Romans which is a type of catapult that was used as a siege engine in the Middle Ages. [Hint : Starts with 'T']
Ans:Trebuchet
8.In CYMK group of colours, if C stands for Cyan, M for Magenta and Y for Yellow, then what does K stands for? 
Ans:Black
9.Koobface virus disabled plugins to run flash videos on which website? [Hint : Look at the name carefully]
Ans:Facebook
10.Social Soccer is an app by which compnay? 
Ans:TCS
11.It is a book on which Microsoft CEO ?
Ans:Steve Ballmer
12.The ____________ are eight men who left Shockley Semiconductor Laboratory in 1957. FITB. 
Ans:Traitorous eight 
13.Movies like The Karate Kid, The Da Vinci Code, The Pursuit of Happyness and more were made by Columbia Pictures. Which company owns it? [Hint : beverage company]
Ans:Coca cola [
[The answer was wrong .Sony Picture Entertainment bought it from Coca-Cola in September 28,1989]
14.Which company is named after a Buddhist deity? [Hint : Very famous in India] 
Ans:Canon
15.He has friends named Ben, Ginger, Angela and all. Who is he? [HInt : He talk too much]
Ans:Talking Tom Cat
16.What has been blanked out in this image ?
Ans:Dell
17.Identify this game

 Ans:Uncharted
18.Identify the person[Hint : He is the founder of a famous OS]
Ans:Linus Torvalds
19.These are service support centres in the showrooms of which company? 
 
 Ans:Apple
20.Identify this service
Ans:Chaton 

Wednesday, August 13, 2014

TCS IT Wiz 2014 Pune Prelims

Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2014 Pune Prelims Questions.We have our sincere thanks and wishes to Dhananjay Katkar  (Winner of TCS IT Wiz 2014 Pune) who provided us the questions.



1.Which pune based organization has its director as Vijay Bhatkar ?
Ans:C-DAC
2.Which L.A NBA team is owned by Steve Ballmer ?
Ans:Los Angeles Clippers
3.It was founded in 1996 by American web entrepreneurs Brewster Kahle and Bruce Gilliat. The company was named after a  largest repository of knowledge in the ancient world and the potential of the Internet to become a similar store of knowledge.What is it ?
Ans:Alexa
4.Which programming language developed by Guido Von Rossum ? [hint:It is named after a dangerous reptile]
Ans:Python
5..Charles W. Hull has created something that gave him European Inventor Award in 2014 . What was his creation which is also called additive technology?
Ans:3D Printing
6.Hidden Reflex is a company that creates web browser which is specific to India. Which web browser is it  ?
Ans:Epic
7.Which company is known in India associated  with Tata's for many years whose headquarters is at Santo Park Tower , Tokyo ?
Ans:NTT Docomo
8.It is the fear or dislike of advanced technology or complex devices, especially computers.What is it ?
Ans:Technophobia
9.Which app has the feature 'Reply yo Unlock' ?
Ans:Slingshot
10.Who wrote the book 'TCS Story and Beyond' ?
Ans:S Ramadorai
11.Two people in Karnataka  moved on from IT sector to be part of social servicing field . One of them was CFO in an IT firm who failed in the Lok Sabha election from Bangalore Central . Which person ?
Ans:V Balakrishna
12.What was created by Deepinder Goyal and Pankaj Chaddah ?[hint:You may find it in vegetable market]
Ans:Zomato
13.Old norse word meaning candle or tourch . It means 'lighting a fire' . What am i talking about ?
Ans:Amazon Kindle
14.With whom do you associate from the world  of gaming to  'tribe.net' ?
Ans:Mark Pincus
15.It was started by Evan Spiegel and Bobby Murphy as a project for one of Spiegel's classes at Stanford University, where Spiegel was a product design major. Beginning under the name Picaboo. what is it ?
Ans:Snapchat
16.Brad Stone is writing the biography of a famous tech personality . Who is it ?
Ans: Jeff Bezos
17.'Soccer Bite' is a Polish game which became viral in the last two months . It is based on which personality ?
Ans:Luis Suarez
18.Identify the personality
Ans:Ajay Bhatt
19.Identify the logo
Ans:Dropbox
20.Identify this app , it has been viral among women
Ans:iRangoli


Saturday, August 9, 2014

TCS IT Wiz 2014 Bangalore Prelims


1.Which famous tech giant's first Indian acquisition was Little Eye Labs, a Bangalore based company ?
Ans:Facebook
2.Mike Muss named it after the sound made by sonar's which were used in naval warfare techniques ?
Ans:Ping
3.It was first named Green but the name had to be changed because of copyright issues . The creator then named it after his favorite type of coffee. What ?
Ans:Java
4.Cheetah , Puma, Jaguar & Panther are all versions of what ?
Ans:Mac OS
5.What was launched by Apple as Local Integrated Software Architecture which was said to be named after Steve Job's daughter ?
Ans:LISA
6.Mime360 , WeRead , Chakpak.com & Letsbuy are all acquisitions of ?
Ans:Flipkart
7.The company is headquartered at 1 Infinite Loop , Cupertino , California . Which company ?
Ans:Apple
8.It was a multiplayer shooting game with the characters being Bill 'Mad Dog' Rizer and Lance 'Scorpion' Bean .  Which game ?
Ans:Contra
9.Eric Ly and Allen Blue were the co-founders of which company which have another 3 famous co-founders ? [hint:Networking Giant]
Ans:Linkedin
10.Who was the American activist who created RSS at his age of 14 ?
Ans:Aaron Swartz
11.The Atlas, created by University of Manchester was the world's first what ?
Ans:Supercomputer
12.Jyoti Basu, then the CM of West Bengal , called the Minister of Telecom, Sukh Ram, who was in Sanchar Bhavan ,Delhi at the time. This was the first instance of what in India ?
Ans:First cellphone call
13.Jawbone , Pebble, Neo and Fitbit are all types of what technology ?
Ans:Wearables
14.This 244 year old publications has decided to stop publishing and go completely online . Which one ? [hint:A quizzer's favorite reference guide]
Ans:Encyclopedia Brittanica
15.What in this world was created in a research lab by Xialong Zhang ? [hint:Ma Huateng]
Ans:Wechat
16.This book is about which company ?
Ans:Google
17.Identify the game
Ans:World of Warcraft
18.Identify the person [hint:A famous designer]
Ans:Jonathan Ive
19.Founder of which company ?
Ans:Pinterest (Ben Silberman)
20.This is the old logo of what ?
Ans:Firefox

Credits : Dork's Corner

Tuesday, August 5, 2014

TCS IT Wiz 2014 Ahmedabad Prelims

Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2014 Ahmedabad Prelims Questions.We have our sincere thanks and wishes to Yash Sodha (participant of TCS IT Wiz 2014 Ahmedabad) who provided us the questions.

Cutoff : 15

1.Silvertouch technologies created something for the Gujarat government for  a Gujarat government initiative. What is it ?
Ans:Vibrant Gujarat
2.Ripple , Primecoin , Ethereum , dogecoin  are examples of ?
Ans:Cryptocurrency/Virtual Currency
3.Which company was started as Multitech corporation ?
Ans:Acer
4.It is a Linux open source operating system , it was released in October 2013. [hint: It starts with 'T']
Ans:Tizen
5.The iconic adoption of this keyboard combination has come from David Bradley, a designer of the Original IBM PC.It was chosen since it was nearly impossible to press this with one hand.What is the combination
Ans:Ctrl+Alt+Delete
6.It is the India's first virtual world , created by Godrej .What is it ? (Options : Khoj.com , Gojiyo.com , quickr.com)
Ans:Gojiyo.com
7.367 Addison Avenue, Palo Alto. Which company was started here ?
Ans:HP
8.Its IPO was $2718281##. The amount was so huge that they had to use 'e' for that. It is known for its geekiness. Identify the company.
Ans:Google
9.It was started by Reggie Brown and Evan Spiegel as a project for one of Spiegel's classes at Stanford University, where Spiegel was a product design major. It was started under the name 'Picaboo' . What is it ?
Ans:Snapchat
10.TCS helped a temple overcome the problem of huge crowds. For which South-Indian temple did they do so ?
Ans:Thirumala / Thirupathy temple
11.Toru Iwatani created this at Namco . What is it ?
Ans:Pacman
12.Six employees from Delhi Cloth Mills left the company and created a compnay . Which is the company they created ?
Ans:HCL
13.Julie Uhrman founded the project in 2012.If was formerly known asn BOXER8 . What is it ?
Ans:Ouya
14.Its name comes from its Stock logo. Often called by media as Mr. Softee.Which company ?
Ans:Microsoft
15.It is a commercial smartphone-based music identification service.It is also the name of a Marvel Superhero . What is it ?
Ans:Shazam
16.About which company this book is written ?
Ans:Amazon
17.Where would you find this ?
Ans:Templerun
18.Identify her , she is the CEO of Xerox
Ans:Usrula Burns
19. It is a free language learning service .(some more info were given)
Ans:Duolingo
20.Which Indian media company released 'Alive' app ?

Ans: Times of India