Thursday, August 20, 2015

TCS IT Wiz 2015 Chennai Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2015 Chennai prelims . We have our sincere thanks and wishes to Siddharth Sivasubramanian  & Gautham Venkataraman (They stood 4th in the TCS IT Wiz 2015 Chennai Edition)

1.Bhavani Raman, had relocated from the United States of America to Chennai. Though, she had an extended family of relatives and friends, she could not find the information she needed like which is the best school for her son, kid friendly restaurants, reliable baby sitters. She had to hunt around for this information and it was a tedious process. She started something. What?
2.The term often refers simply to the use of predictive analytics or other certain advanced methods to extract value from data, and seldom to a particular size of data set.Nnow much of the industry, continue to use this "3Vs" (Volume, Velocity and Variety)model for describing it. What is the term? (Clue: Two Word Answer)
Ans:Big Data
3.X was an early web search engine founded in 1995. It was once one of the most popular search engines, but it lost ground to Google and was purchased by Yahoo! in 2003 and was later shutdown. What is X?
4.The word means 'a willingness to take bold risks'.Which is the famous software ?
5.What is the world is known as Modulator Demodulator ?
6.Founders of ?
Ans:Pirate Bay
7.Which company's  headquarters is this ?
8.Which company was found out ?
9.Shekar Kapoor and A.R Rehman created an institute for music learners which was later acquired by Cisco. Which platform is this ?
10.TCS is signing up a  six year contract from the X  for an end-to-end IT modernization program to equip  with modern technologies and systems to enable it to serve more services to more customers in an effective manner.What is X?
Ans:Department of Posts
11.Sports convo is an online website by which young Indian  sports person as well as a business man ?
Ans:Virat Kohli
12.What is the significance of this Google Doodle
Ans:First Indian Film with sound
13.In June 2014, Nepal Government adopted X for tackling poachers of wild animals and herbs of Chitwan International Park and other parks listed under World heritage sites. Gurkha Military currently uses X to track the animals and birds in the jungle. This operation led to the latest development in military operation. X was also used in military for the first time in the world by Nepal.What is X ?
Ans:Google Glass
14.Identify the person
Ans:Paul Allen (Vulcan Inc)
15.Identify the logo
16.Identify the author (Hint: There is a unit named after him)

Ans:Nikola Tesla
17.It was created by Jordan Mechner.Drawing from multiple general sources of inspiration, including the Arabian Nights stories, and films like Raiders of the Lost Ark, and The Adventures of Robin Hood,the protagonist's character animation was created using a technique called Rotoscope, with Mechner using his brother as the model for the titular prince.What is it ?
Ans:Prince of Persia
18.Which UK entrepreneur started the magazine "Student" when he was in school  and "Project" when he was in college ?
Ans:Richard Branson
19.Identify the logo

 Ans:Qualcomm Snapdragon
20.Who is behind this campaign ?



  1. I took this test at home and got 13

    1. I got 16 lol. Yes, I seriously want to win TCS this year.