Sunday, December 25, 2016

Visit our sister site ITQuiz.in for more IT Quiz

Hii
Visit our sister site ITQuiz.in for more IT Quiz Questions and answers. Also live IT Quizzes online with exciting prizes too.
www.itquiz.in

Saturday, November 19, 2016

Trivandrum Revenue District IT Quiz - HS Section 2016

Hi friends, here we are presenting the Trivandrum Revenue District IT Quiz High School section questions.We have our sincere thanks and wishes to Dr.Unnikrishnan V S for sharing the questions with us

1.Which is the  Operating System developed by Ray Tomlinson ?

Ans:TENEX

2. IT Law in India became effect on ?

Ans: October 17 , 2000

3.What is the singular for of 'Data' ?

Ans:Datum

4.Identify the logo





Ans:Joomla

5.Identify her




Ans:Sudha Murthy

6.Expand ICANN

Ans:Internet Corporation for Assigned Names and Numbers

7.Expand GIF

Ans:Graphics Interchange Format

8.Expand HTTPS

Ans:Hypertext Transfer Protocol Secure

9.Identify this software

Ans:Inkscape

10.Identify the software

Ans:SynFig Studio

11.Write any 2 examples of animation softwares used in edubuntu

Ans:Tupi, Blender

12. Write the softwares which helps us to prepare a report and present it in your class under 10 minutes. (In Edubuntu)

Ans:Libre/Open office writer

13.CEO of Google ?

Ans:Sundar Pichai

14.CEO of Whatsapp ?

Ans:Jan Koum

15.What is Cyber Terrorism?

Ans:The politically motivated use of computers and information technology to cause severe disruption or widespread fear.

16.Whose activities played a major role in the failure of Hillary Clinton in the U.S. Presidential Election? [email leaking]

Ans:Julian Assange

17.Who developed 'Python' programming language ?

Ans:Guido Van Rossum

18.Whose headquarters ?


Ans:Google

19.Expand NEFT ?

Ans:National Electronic Fund Transfer

20. Expand CSS

Ans:Cascading Style Sheets

21.Identify the person along with Steve Jobs

Ans:Tim Cook

22.How many function keys are there in a standard keyboard ?

Ans:12






Sunday, November 13, 2016

TCS IT Wiz 2016 Hyderabad Prelims

Hi friends, here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Hyderabad Prelims

1.Which hyderabad startup's name when translated to English means "our right"?
Ans:SaddHaq
2.The term was originally coined by Michael Mauldin.It's a software which generates an instant reply. It is designed to answer like a Human.
Ans:Chatterbot
3.Who wrote the book Business @ the speed of thought?
Ans:Bill Gates
4.Formed originally to offer research and analysis to United States Armed forces, this company literally gets its name from research and development?
Ans:RAND Corporation
5.The inventor , John Shepherd-Barron, had at first envisioned a six-digit numeric code, but his wife could only remember four digits, and that has became the most commonly used length in many places, although banks in Switzerland and many other countries require a six digit X. What am I talking about?
Ans:ATM PIN
6.Identify the person [Hint:Founder of Naukri.com]
Ans:Sanjeev Bikhchandani
7.Founders of which famous news app in India ?
Ans:Inshorts
8.Which country joined the internet in 1996 with three networks namely Raphael, Michel and Gabriel ? [Hint: Focus on the name]
Ans:Vatican City
9.Richard Wurman is credited with the Idea of what? This site is mainly credited with discussions on Hot Topics and "Ideas worth spreading" ?
Ans:TED
10.If  a startup valued at One Billion $ is called a unicorn, what is the name given to startups valued at over 10 Billion $?
Ans:Decacorn
11.One of the great creation legends of game design is that Toru Iwatani, while eating a pizza, looked down at the pie with a missing slice and used the outline as inspiration for  distinctive shape in the game. The story was furthered by Iwatani himself; when the game's  fever was at its height, he even posed with a half-eaten pizza for a publicity photograph. "In Japanese, the character for mouth [kuchi] is a square shape. It's not circular like the pizza, but I decided to round it out," he said. And thus, the game was born. Which game?
Ans:Pacman
12.Beth Comstack, Jason Kilar created which online service? It also derive The name  from two Mandarin Chinese word "calabash; bottle gourd" and of which The secondary meaning is "interactive recording". The founders saw both definitions as appropriate bookends
Ans:Hulu
13.Which controversial website publishes new leaks, secretive and confidential government information and has been held responsible for leaking of many of the secrets of Worldwide governments? It has been highly criticized by the US Government and many other governments worldwide.
Ans:Wikileaks
14.Whose first tweet ?
Ans:Pope Francis
15.Identify [Hint:If you use apple, you definitely should know this one.]
Ans:Hon Hai (Foxconn)
16.X was launched on August 12, 1998, as a spare-time project by Senh Duong. His goal in creating X was "to create a site where people can get access to reviews from a variety of critics in the U.S. [Hint : It uses the name of a vegetable]
Ans:Rotten Tomatoes
17.This award is given to the best startups. Techcrunch sponsors it. Which awards?
Ans:Crunchies Awards
18.This company was founded by two former employees from XEROX Parc as InterPress?We use a lot of their softwares for designing purposes.
Ans:Adobe
19.Identify
Ans:Free Software Foundation
20.Old logo of ?
Ans:Apple


Credits : Quizpedia 




TCS IT Wiz 2016 Coimbatore Prelims


The Coimbatore edition of TCS IT Wiz 2016 was conducted on 23rd August 2016 at PSG College of Arts and Science auditorium.The title went to GKD and the runners up were St.Judes Kotagiri.Here we are presenting the prelims of the TCS IT Wiz 2016 Coimbatore edition
 
1.Originally created by a company named Lifescape. The name is a blend of is a blend of the name of Spanish painter Pablo Picasso, the phrase mi casa. Google "its then owner" decided to discontinue it in 2015. What am I talking about?
Ans:Picasa
2.Kevin Gilbertson is credited with introducing what to us, useful to "compress" things.
Ans:Tinyurl.com
3.First tweet by ?
Ans:Rajnikanth
4.'Bangalore Tiger' is a book written by Steve Hamm about which company?
Ans:Wipro
5.X is the practice of offering people the right to freely distribute copies and modified versions of a work with the stipulation that the same rights be preserved in derivative works down the line.We all have heard the "chiral" version of this word. What is X?
Ans:Copyleft
6.Daniel Lewin Co-founded which company, famous in the world of IT?
Ans:Akamai
7.LYF series of Smartphones is a brand from which famous business Conglomerate?
Ans:Reliance
8.Which famous Multi-National Mass Media Company is the owner of the Tech-Blog Techcrunch?
Ans:AOL
9.The term X was coined by Televoice International for introduction of the first US wide service in 1980 which they offerred. Although VMI trademarked the term, it eventually became a generic term used for referring to virtually all automated voice services employing a telephone.What is X?
Ans:Voice mail
10.Old logo of which web browser ?
Ans:UC Browser
11.How do we better known Alexander Telephone and Telegraph, among the very first in the world to provide telegraph services, founded by Alexander Graham bell himself?
Ans:AT&T
12.X's first products and services included the OmniTRACS satellite locating and messaging service, used by long-haul trucking companies, developed from a product called Omninet owned by Parviz Nazarian and Neil Kadisha, and specialized integrated circuits for digital radio communications such as a Viterbi decoder and now it is one of the leading processor makers for smartphone companies.It was initially founded by Cornell and MIT alumnus and UC San Diego professor Irwin M. Jacobs, USC, MIT alumnus Andrew Viterbi, Harvey White, Adelia Coffman, Andrew Cohen, Klein Gilhousen and Franklin Antonio.
Ans:Qualcomm
13.Which company launched Smart Belt called 'Welt' ?
Ans:Welt corporation
14.Identify
Ans:Accenture


Credits: Quizpedia


Saturday, November 12, 2016

IT Quiz 143

1.Identify this man who is known as the father of iPod
Ans.Tony Fadell
2.The first X was allegedly written for the original IBM PC by John Socha. Decades before the first computers using this technology were invented, Robert A. Heinlein gave an example of how they might be used in his novel Stranger In A Strange Land (1961).It was initially designed to prevent phosphor burn-in on CRT and plasma monitors.What is X ?
Ans:Screensaver
3.In 1993 Arkady Volozh and Ilya Segalovich, friends since their school days and by then working together to develop search software, invented the word "X" to describe their search technologies. The name initially stood for "Yet Another indexer".What is X ?
Ans:Yandex
4.New logo of ?
Ans:Logitech
5.X were initially used by Japanese mobile operators, NTT DoCoMo, au, and SoftBank Mobile (formerly Vodafone).The first X was created in 1998 or 1999 in Japan by Shigetaka Kurita, who was part of the team working on NTT DoCoMo's i-mode mobile Internet platform.He took inspiration for it from weather forecasts,Chinese characters and street signs. What is X ?
Ans:Emoji
6.Identify this person
Ans:Pavel Durov (Founder of VK & Telegram messenger)
7.Which Mumbai based online cabs service was started by Neeraj Gupta on 2007
Ans:Meru
8.It is a security software company created by Kailash Katkar in 1993 as "CAT Computer Services (P) Ltd".The slogan of this software is "Security Simplified". Which company/software ?
Ans:Quickheal
9.X was launched on August 12, 1998, as a spare-time project by Senh Duong. His goal in creating Rotten Tomatoes was "to create a site where people can get access to reviews from a variety of critics in the U.S."The first movie whose reviews were featured on X was "Your Friends & Neighbors".Identify X ?
Ans:Rotten Tomatoes
10.Identify this person
Ans:C Vijayakumar (CEO of HCL)




Sunday, September 4, 2016

IT Quiz 142

1.Who introduced this app ?
Ans:ISIS
2.Which company's debut game was Gunshine.net ? The company was acquired by Tencent recently
Ans:Supercell
3.The company was formed in 2010 by Keyhole, Inc. founder John Hanke as X an internal startup within Google, before it was spun out of Google as an independent entity in October 2015.The company took its name from the whaling vessel X, which came to San Francisco during the California Gold Rush.Their first Augmented reality game was Ingress.What is X ?
Ans:Niantic
4.Identify this logo/company
Ans:Seagate
5.Microsoft :: Cortana  , Apple ::Siri  , Facebook :: ?
Ans:Facebook M
6.Which is the instant messaging app developed by Google and announced at Google I/O on May 18 2016 which has a feature called 'Whisper Shout'?
Ans:Google Allo
7.This is Alexey Moiseenkov.Which app did he develop ?
Ans:Prisma
8.It is widely accepted that the first X was put into use by Barclays Bank in its Enfield Town branch in north London, United Kingdom, on 27 June 1967.IT was inaugurated by English comedy actor Reg Varney.This instance of the invention is credited to the engineering team  of printing firm De La Rue.What is X ?
Ans:ATM
9.We all heave heard about MMI codes in phone network.What does MMI stands for ?
Ans:Man Machine Interface
10.Identify the logo
Ans:Sailfish OS




Saturday, September 3, 2016

TCS IT Wiz 2016 Kolkata Prelims


Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Kolkata prelims . We 
have our sincere thanks and wishes to Praneet Shekhar, winner of TCS IT Wiz 
2016 Kolkata Edition for sharing the questions with us


1.Identify the logo
Ans:Buyhatke
2.Which company used to have its headquarters at ‘100 Disk Drive’?
Ans:Seagate
3.Give his name/company he heads
Ans:Abidali Neemuchwala(CEO of Wipro)
4.He was attacked by penguins in his childhood and was always haunted by them. He said that he suffered from ‘Penguinitis’. Who?
Ans:Linus Torvalds
5.Which basketballer who spent almost 20 years at the LA Lakers was one of the key advisors and testers for the creation of the Apple Watch,especially the fitness aspects of it?
Ans:Kobe Bryant
6.Identify

Ans:Bethesda
7.Who authored this book ?
Ans:Steve Case
8.A ____ is a vehicle that physically carries a computer with storage between remote locations to effectively create a data communication link. It is a special case of a sneakernet, where the data is automatically loaded and unloaded when it arrives at its terminal locations.
Ans:Data Mule
9.Which company came up with an April Fool’s Prank announcing that it had created an actual “Ghostbusters Proton Pack”?
Ans:Sony
10.Which company designed a projector with a specially dedicated ‘Football mode’?
Ans:BenQ
11.Which early Intel innovator later went on to become a part of AMD as a part of an acquistion deal of startup NexGen which was working on a Pentium competitor?
Ans:Vinod Dham
12.Which company resulted out of a communication problem between a couple at the Stanford University due to some protocol issue?
Ans:Cisco
13.Florian Caps tried to revive which great early technology for something ‘Instant’?
Ans:Polaroid
14.They are Vivek Prabhakar and Shubhra Chadda.Which company did they start for selling souvenirs to foreign visitors in India?
Ans:Chumbak.com
15.Identify him [hint:He is the creator of RSS feeds]
Ans:Ramanathan V Guha
16.What is intended to celebrate holidays, events, achievements and people and was designed to notify users of the absence of the creators in case the servers crashed?
Ans:Google Doodles
17.Whose tweet ?
Ans:Jack Dorsey
18._____ is a concept in software engineering and computer science where computing is made to appear anytime and everywhere. In contrast to desktop computing, It can occur using any device, in any location, and in any format.
Ans:Ubiquitous Computing
19.Logo of which reverse image search engine?
Ans:TinEye
20.Which company has an in-house software called Marionette which refers to puppets controlled by strings?
Ans:Pixar

Friday, September 2, 2016

TCS IT Wiz 2016 Bhubaneswar Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Bhubaneswar prelims . We have our sincere thanks and wishes to Sampriti Panda, winner of TCS IT Wiz 2016 Bhubaneswar Edition

1.Which is the second city that is going to get free-wifi in it’s railway station after Mumbai?
Ans:Bhubaneswar
2.Which app was founded by Sean Rad in 2012, whose basic concept was swipe right for liking something, and swiping left to skip.
Ans:Tinder
3.Previously known as Leshi Internet Information & Technology, it is engaged in myriad of businesses, spanning from Internet TV, video production and distribution, smart gadgets and large-screen applications to e-commerce, eco-agriculture and Internet-linked electric cars,
Ans:LeEco
4.Identify the company

Ans:Lyft
5.The first-generation Zune device was created by X in close cooperation with Toshiba, which took the design of the Gigabeat S and redeveloped it under the name Toshiba 1089 as registered with the Federal Communications Commission (FCC) starting in 2006.What is X ?
Ans:Microsoft
6.X was a semiconductor technology corporation based in Markham, Ontario, Canada, that specialized in the development of graphics processing units and chipsets. Founded in 1985 as Array Technology Inc., the company listed publicly in 1993. Advanced Micro Devices (AMD) acquired X in 2006.Identify X
Ans:ATI
7.Buddy is a mobile wallet launched by which bank?
Ans:State Bank of India
8.A word that is referred to services offered by Dropbox, Evernote, etc. where they give it to you free for a while and then charge a premium
Ans:Freemium
9.Launched on October 1, 2003, its boards were originally used for posting pictures and discussing manga and anime, as the site was modeled on Japanese imageboards.
Ans:4chan
10.What project from Nintendo was codenamed Revolution ?
Ans:Nintendo Wii
11.The Murty Classical Library of India, which publishes classics of Indian literature, was established through a $5.2 million gift from X?
Ans:Rohan Murty(Son of Narayana Murthy)
12.Unified Payments Interface is an architecture and a set of standard APIs to facilitate the next generation online immediate payments. It has been created by which corporation?
Ans:National Payments Corporation of India (NPCI)
13.Identify this project/browser by Microsoft ?

Ans:Spartan
14.Which game ?
Ans:Donkey Kong
15.Which antivirus company has launched a browser called SafeZone?
Options:- Kaspersky, Avast, Mcafee
Ans:Avast
16.Which key does this ISO symbol refer to?
Ans:Escape Key
17.It is a multinational networking and telecommunications equipment and services company headquartered in Stockholm, Sweden. It’s logo consists of Three Horizontal Lines.Which company ?
Ans:Ericsson
18.What computer is related to this ?
Ans:Macintosh
19. <playstation controller case picture, “If this was jewelery, this is how you would protect it”>[the image was not available]
Ans:Playstation Controller
20.He has partnered up with a Dutch company, Spil games, to enter the mobile game scene. He is considered the father of modern video games
Ans:Nolan Bushnell



Wednesday, August 31, 2016

TCS IT Wiz 2016 Ahmedabad Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Ahmedabad prelims . We have our sincere thanks and wishes to Maharsh Shah, runner-up of TCS IT Wiz 2016 Ahmedabad Edition


1.Which wallet service based on Ahmedabad started by Pramod Saxena is the first non-bank wallet approved by RBI ?
Ans:Oxigen Wallet
2.T9 is a typing technique used in old phones.What is the full form of T9 ?
Ans:Text on 9 Keys
3.He is the father of http , identify him
Ans:Ted Nelson
4.X is a South Korean memory semiconductor supplier of dynamic random access memory (DRAM) chips and flash memory chips.it was founded as Hyundai Electronic Industrial Co., Ltd. in 1983 and known as Hyundai Electronics.What is X ?
Ans:SK Hynix
5.This online store was started as 'Fabmall' by V S Sudhakar. Shahrukh Khan is an endorser.Which store ?
Ans:Bigbasket.com
6.Identify the logo
Ans:Tesla Motors
7.Who made the Amoeba OS [Hint: He is also the creator of Minix]
Ans:Andrew S Tannenbaum
8.This logo is also called the cute logo.It is designed after Homer Simpson and it is also created after the creator and a programming language. Which logo ?
Ans:Tux
9.Which company acquired Jaybird, an Utah based earphones manufacturer ?
Ans:Logitech
10.This is a file extension mainly used in web browsers.It was created by Compuserve in 1983.Which format ?
Ans:GIF Format
11.Which company introduced the 'Pinch to Zoom' feature to smartphones ?
Ans:Apple
12.X is a company which started by Nolan Bushnell and was named after a game called 'Go'.What is X ?
Ans:Atari
13.Which company's name means 'Three Oceans'. Because they want to spread their products across Pacific, Atlantic and Indian ocean?
Ans:Sanyo
14.Identify the company

Ans:Myspace
15.This Google doodle signifies what ?
Ans:This is the Google Doodle in Morse code
16.Who informally launched an initiative called 'Music Foundry' which allows users to upload their own music ?
Ans:Youtube
17.Which term was coined by Ben Hammersly which is a a portmanteau of "iPod" (a brand of media player) and "broadcast."
Ans:Podcast
18.Visicalc is the first form of this software, it was a killer app for the Apple computers.What software was this ?
Ans:Spreadsheet
19.The following is an image of debit card used to handle bitcoins.What are they called ?

Ans:Cryptocurrency
20.Identify him
Ans:Mike Lazaridis (Founder of RIM)

Monday, July 18, 2016

TCS IT Wiz 2016 Schedule


NoDate
CityVenueAddress
102-Aug-16
HyderabadBharatiya Vidya BhavanBharatiya Vidya Bhavan, King Koti Road, Basheer Bagh, Hyderabad.
204-Aug-16
BengaluruChowdiah Memorial HallChowdiah Memorial Hall,Gayatri Devi Park Extn. Vyalikaval(Near Sankey Tank),Bengaluru.
309-Aug-16
AhmedabadRabindranath Tagore HallRabindranath Tagore Hall, Opp. Museum, Near Paldi bus stand, Paldi, Ahmedabad.
418-Aug-16
ChennaiMusic AcademyMusic Academy, No. 168 TTK Road, Chennai
523-Aug-16
CoimbatorePSG College of Arts & Science AuditoriumPSG College of Arts & Science Auditorium Avinashi Rd,Civil Aerodrome Post,Peelamedu,Coimbatore.
626-Aug-16
BhubaneswarPAL HeightsPAL Heights,J/7,Jaydev Vihar Road,Bhubaneswar.
731-Aug-16
KolkataKALAMANDIR, Sangit Kala Mandir Trust AuditoriumSangit Kala Mandir Trust Auditorium,Shakespeare Sarani, Kolkata.
814-Sep-16
VizagKalabharathi AuditoriumKalabharathi Auditorium(Visakha Music and Dance Academy)Maddilapalem,Pitapuram Colony,Vizag.
916-Sep-16
IndoreUniversity AuditoriumUniversity Auditorium,Near IIPS, DAVV University Campus, Khandwa Road,Indore.
1027-Sep-16
NagpurDr Vasantrao Deshpande HallDr Vasantrao Deshpande Hall,Opp MLA Hostel,Civillines,Nagpur
1105-Oct-16
KochiGokulam Park Hotel & ConventionGokulam Park Hotel & Convention Center, Kaloor,Kochi
1223-Oct-16
MumbaiIndian Education SocietyIndian Education Society,Manik Sabagraha,Opp Lilavati Hospital, Bandra Reclamation, Mumbai
1304-Nov-16
LuknowIndira Gandhi PratishthanIndira Gandhi Pratishthan,Vibhuti Khand,Gomti Nagar,Lucknow
14TBC
PuneTBCTBC
15TBC
DelhiTBCTBC
1611-Dec-16
National FinalsTaj Lands EndTaj Lands End, Mumbai

To know More TCS IT Wiz